سوله چیست ؟
امروز در سری مقالات وب سایت سوله سبک آذین صدرا ، قصد داریم به یک موضوع کلی بپردازیم . ممکن است مقالاتی که تاکنون منتشر کرده ایم به گونه ای به انتشار مطالب پرداخته باشیم که کاربران ما کاملا یا تا حدودی با سوله آشناییت داشتند و به دنبال افزایش اطلاعات و یا دریافت نمونه نقشه ، نمونه کار و یا یک پیمانکار برای همکاری بودند .
اما امروز قصد داریم در کل به این موضوع بپردازیم که سوله چیست ؟ و اصلا چرا این تعداد تنوع در یک محصول وجود دارد و چرا ما باید از سوله استفاده کنیم ؟
سوله چیست ؟
در ابتدا باید گفت یک نوع سازه برای ساخت و ساز است که از جنس آهن ، فولاد و پروفیل می تواند ساخته شود .
این سازه براساس یکسری محاسبات خاص و طراحی و نقشه کشی های لازم در کارخانه یا کارگاه در اندازه های تعیین شده ساخته می شود و سپس بسته به نوع سوله در محل مورد نظر نصب می شود .
پس برای ساخت چنین سازه ای حتما نیاز به یک گروه مهندسی متخصص در این زمینه است تا به تمام زیر و بم کار
آشناییت لازم را داشته باشند .
مطالعه کنید : سوله خرپایی سبک
از سوله می توان برای ساخت انواع سازه ها استفاده کرد . برای مثال می توان با سوله یک انبار بزرگ را به سرعت به مرحله اجرا رساند و یا یک مرغداری تاسیس کرد و یا سالن های بزرگ و مرتفع نمایشگاهی را با آنها تاسیس کرد و …
پس می بینید که دامنه کاربرد بسیار وسیع است و می توان تقریبا هرنوع سازه ای را با آن پیاده سازی کرد .
انواع سوله
سوله ها انواع مختلفی دارند و می توان برای کاربرد های متفاوت از انواع مرتبط آن استفاده کرد . انواع سوله ها جدا از یک نوع خاص را می توان به شکل زیر دسته بندی کرد :
- سازه های سنگین تیرورقی
- سوله های خرپایی
- سازه های لوله ای فوق سبک
- سازه های UBM ( که به آمریکایی معروف هستند )
- سازه های قوسی
- سازه های کابلی
- سازه های ورق خود نگه دار
- سازه های چادری
- سازه های فضایی
موضوع مهمی که باعث پدیدار شدن سازه هایی با دامنه تعدد فراوان می شود مریوط به دو موضوع اساسی است که اولی قیمت و دومی نیاز کاربری می باشد .
این دو فاکتور در کنار هم همواره عوامل ترغییب کننده برای ساخت سازه های جدید بوده اند .
مراحل اجرای سوله
مرحله اول ساخت این محصول با پی کنی و قالب بندی فلزی ، چوبی و يا آجری طبق نقشه فنداسيون و سپس شروع کار ساخت در کارخانه آغاز مي شود .
به دلیل ضرورت ايجاد تحول در شيوه های سنتی ، صنعت سوله سازی روز به روز بيشتر می شود و روش سازه سبک ( سوله سبک ) که يکی از تکنولوژی های جديد در ساخت است هر روز گسترده تر می شود.
ساخت این سازه بسته به نوع آن می تواند متفاوت باشد . برخی از سازه ها مانند UBM در خود محل سازه ساخته می شوند و در همان جا ورق های گالوانیزه با دستگاه مخصوص سوله یو بی ام در قوس مورد نظر تولید شده و همان جاهم به سرعت نصب می شوند .
اگر سازه از نوع سبک ساخته شود ، ساخت ، مونتاژ و دمونتاژ آن بسیار راحت و سریع صورت می گیرد . سازه های سبک یک تحول در صنعت سوله سازی هستند و امروزه می توان برای انواع سازه های بزرگ و کوچک از آنها استفاده کرد .
طراحی
درواقع می توان گفت مهمترین و اساسی ترین قسمت کار در ساخت این محصول ، بخش طراحی آن است . این کار یک پروسه بسیار حرفه ای و تخصصی را می طلبد و هرگونه اشتباه در این زمینه می تواند باعث هدر رفت شدید منابع و هزینه ها شود .
چرا که فاکتور هایی مثل هزینه ، استحکام و صرفه اقتصادی در این مرحله خلاصه می شود پس اهمیت آن از هر مرحله دیگری یه شدت بالاست .چرا که در صورت عدم تایید این مرحله ممکن است نتایج معکوس در کنار حوادث ناگوار به وجود آید .
برای طراحی یک سوله اطلاعات کلی که نیاز است را می توان به شکل زیر ارائه کرد :
- محاسبه ارتفاع جانبی سازه و همچنین ارتفاع دیوارها
- طول و دهانه سازه
- محاسبه برای بار مرده که شامل بار برف و بار نامتقارن است
- بارگذاری جانبی سوله که شامل بار باد و زلزله و … است
- بارگذاری جرثقیل ( برای برخی از سوله ها استفاده از جرثقیل سقفی حتما لازم است )
- محاسبه ضریب منطقهای برای سازه موردنظر
- تعداد قابهای طولی
- درز انقطاع سوله
- طراحی پرلینها به کمک نرمافزارهای مورد نظر
- طراحی کردن میل مهار
- ارائه طرحی با حداقل مقدار دورریز ورق ( مهمترین اصل طراحی )
- ارائه دفترچه محاسبات کامل سوله ( که در نوع دست دوم اکثرا ارائه نمی شود )
- محاسبه میزان ضریب طول مؤثر
- محاسبه درصد شیب سقف سوله ( که بسته به نوع سقف می تواند تغییر کند )
- پوشش مورد نظر سقف سوله (که می تواند از ساندویچ پنل یا ورق گالوانیزه و … باشد)
- تنش مجاز خاک منطقه و همچین نوع زمینی که قرار است سازه را در آن بسازیم
- کنترل جابجایی
- طراحی اتصالات و بیس پلیت برای سوله
- در صورت داشتن جرثقیل طراحی تیر حمال
پس میبینیم که برای مسئله طراحی باید فاکتور های زیادی را در نظر گرفت که عمده این فاکتور ها رابطه مستقیم با استحکام و امنیت سازه شما دارند و هرگونه کوتاهی در محاسبات باعث صدمات زیان بار بعدی خواهد شد.
البته هر یک از قسمت های ذکر شده در لیست بالا دارای بخش های متفاوتی هستند . برای مثال محاسبه بارگذاری سوله خود شامل چندین قسمت مثل بار باد ، بار برف ، بار جرثقیل و … می تواند باشد که توضیحات مفصلی دارند .
نصب سوله
نصب این سازه نسبت به سایر سازه ها بسیار راحت تر و سریع تر است چون معمولا اتصال اغلب قسمت ها به وسيله پيچ و مهره و در مواردی نيز از طريق جوش انجام مي گيرد .
به دليل اينکه تمامی قطعات در کارخانه ساخت بالا ساخته می شوند و بيشتر اتصالات از نوع فلنجی است ، معمولا عمليات نصب در چند روز خاتمه می يابد و اين امر باعث صرفه جويی فراوان در وقت و هزينه تمام شده ميگردد که بسیار حائز اهمیت است.
سرعت در ساخت در کنار سرعت در نصب دو گرینه اساسی در رشد صنعت سوله سازی بوده اند .
قسمت های تشکیل دهنده
این محصول داراي اجزای مشخص و تعريف شده ای است که هر قسمت از آن توسط مهندسين به صورت جز به جز محاسبه و طراحی ميگردد . درواقع قسمت محاسبات به دلیل حساسیت بالای این نوع سازه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است .بخشی از مشخص ترين اجزای آن به شرح زير مي باشد:
- قاب خمشی با تکيه گاه ساده یا گيردار شامل ستون ها خرپا يا رفترها
- مهارهای طولی که عموما به صورت قوطی با لوله هستند
- مهارهای عرضی که بادبندهای سقف جزئی از آنها است
- ميل مهارها
- زد يا همان لايه که در اندازه های مشخصی در بازار موجود مي باشد
- بادبند ها که عموما به شکل ميل گرد پيش تنيده شده و يا پروفيل مورد استفاده قرار مي گيرد
- نبشی سينه بند
- پراکت ها که وظيفه انتقال بار جرثقيل به ستون را دارد
- پوشش سقف
- ديواره ها
همانطور که در این مقاله مشاهده کردیم سوله سازه ای است بسیار مستحکم و در عین حال بسیار کاربردی که می توان برای اکثر ساخت وساز ها از آن استفاده کرد .
برای کاهش هزینه های ساخت و ساز و همچنین بهره گیری از ساخت و ساز مدرن می توانیم سازه های خود را به شکلی مدرن تر و زیبا تر با سازه های مدرن اجرا کنیم و روی هزینه های ساخت و ساز تا حد زیادی مدیریت داشته باشیم .
برای سفارش انواع سوله ها ، کسب اطلاعات بیشتر و یا داشتن هرگونه سوال می توانید با شرکت آذین صدرا تماس بگیرید تا راهنمایی های لازم صورت گیرد .
باتشکر سوله آذین صدرا
بسیار عالی ، من خیلی خوشحال شدم که تونستم اولین روزی که این مقاله منتشر میشه خوانندش باشم .مقالات سایتتون رو همیشه دنبال میکنم.بسیار مچکرم پیشنهادی هم داشتم که اگر ممکن باشه ویدوئ بیشتر قرار بدین چون معمولا ویدئو در زمینه سوله خیلی کم پیدا میکنیم . بازم ممنون
با سلام و تشکر از شما کاربر گرامی سایتمون که همیشه دنباله رو مقالات ما هستید . بله حتما سعی میکنیم ویدئو های پروژه هامون رو به تعداد زیاد تری در سایت قرار بدیم .