تفاوت سوله سبک و سوله سنگین
تفاوت سوله سبک و سوله سنگین چیست ؟
سوله سبک و سوله سنگین دو عضو اساسی در سوله سازی هستند . درکل اگر بخواهیم یک تقسیم بندی کلی در دنیای سوله انجام دهیم می توان گفت سوله ها به همین دو دسته سوله سبک و سوله سنگین تقسیم می شوند .
سوله سبک و سوله سنگین تفاوت های بسیاری دارند . از نظر میزان کارایی ، نحوه ساخت ، کاربرد در پروژه های کوچک و بزرگ و…. که در این مقاله قصد داریم همه آن ها را به طور کامل و به تفصیل بررسی کنیم .
سوله سبک
سوله سازي سبک و مدرن و ارزان صدرا تلاش دارد تا وزن سوله ها را تا حد امکان پايين و اقتصادي کند.در مرحله اول پاسخگویی به سوال : تفاوت سوله سبک و سنگین ، بهتر است بدانیم که وزن سوله ها در تعيين قيمت ساخت سوله نقش مهمي دارد از همين رو است که سوله به دو دسته سوله سبک و سوله سنگين تقسيم شده است.
هزينه ساخت سوله سبک ، ارزان ترو معقول تر از سوله سنگين ( سوله تیرورقی ) است که اين ناشی از استفاده اصولی تر از مصالحي چون فولاد در اين نوع سازه هاست . تکنيک هايی به جهت سبک سازی سوله وجود دارد که در اين تکنيک ها سعی شده تا وزن سازه سوله سبکتر شده و در نهايت سبب می شود تا سوله سبک ساخته شود . البته بايد دقت کنيد که منظور از سوله سبک يک سوله ضعيف و بی کيفيت نيست و نباید در این مورد اشتباه کرد.
سوله های سبک که به روش خرپايی ساخته و توليد ميشوند بدون شک از سوله هاي سنگين تير ورقی محکم تر بوده و از استقامت بالايی برخوردارند که نکته بسیار قابل توجهی است.چرا که در وهله اول با گفتن واژه سوله سبک برخی ها بر این باور هستند که چون کلمه سبک در این نوع محصول وجود دارد ملاکی بر بی کیفیتی محصول است و محدودیت مصرف دارد.
سوله سبک می تواند به روش های مختلفی ساخته شود مثل خرپایی ، ubm (سوله آمریکایی) ، سوله لوله ای (سوله فوق سبک ) ، سوله چادری و….. که هریک به روش خاصی و برای کاربری های خاصی ساخته می شوند .
سوله سنگین
سوله سبک به گونه ای برند سازی شده است که زمانی که حرف از سوله سبک می شود اکثر توجه ها به سوله خرپایی است که به خاطر ویژگی های خاص این سوله است . در رابطه با سوله سنگین هم زمانی که صحبت از سوله سنگین است توجه به سمت سوله های تیرورقی است و در واقعیت هم اینگونه است .
سوله سنگین تیرورقی از نسل اولیه سوله ها است که در سراسر دنیا سازه ها در ابتدا با این نوع سوله ساخته می شدند که بعدا با ظهور سوله سبک ، سوله سنگین بسیار کم استفاده شد و تبدیل به سوله های دست دوم شد.
مصالح اصلی سوله سنگین فولاد است و ورق ها در این نوع سوله از فولاد ساخته می شوند و ورق های ضخیم به وسیله پیچ و مهره یا جوش به هم متصل می شوند .
سوله سنگین یا همان تیرورقی در ساخت سازه های بزرگ عاجز است و در حقیقت بعد از متراژ های خاصی نمی توان آن ها را بدون ستون میانی اجرا کرد و در صورت اجرا شدن از لحاط امن بودن سوله سنگین تضمینی نیست .
به همین خاطر سوله های خرپایی بسیار پرکاربرد هستند زیرا تنها روش ساخت سازه های بزرگ و دهانه های بزرگ استفاده از روش خرپایی است . سوله سنگین اگر برای متراژ های بزرگ استفاده شود به علت بالا رفتن تناژ فولاد و همچنین نیاز به مستحکم سازی فنداسیون ، هزینه های سرسام آوری برای مصرف کننده خواهد داشت چرا که مستقیما با پرداخت هزینه برای فولاد مواجه است و در کنار آن سایر هزینه های مربوط به طراحی و اجرا و …
اما گاها اگر طراحی سوله به شکل صحیح صورت بگیرد ممکن است سوله سنگین برای برخی متراژ های کوچک مناسب باشد که بازهم این کار نیاز به بررسی و طراحی اصولی دارد.
آیا سوله سنگین همان سوله دست دوم است ؟
سوله سنگین یا همان سوله های تیرورقی با ظهور سوله سبک بسیار کمرنگ شدند ، چون که برای ساخت سازه های جدید تر اگر از سوله سبک استفاده می کردیم هزینه های ما به شدت کاهش می یافت . همچنین برای ساخت سازه های بزرگ دیگر مشکلی نداشتیم . به همین ترتیب استفاده از سوله سنگین هرچه بیشتر و مخصوصا در سازه های بزرگتر کمرنگ شد .
در موارد دیگر هم ، سوله های قدیمی که از نوع تیرورقی بودند زمانی که به فروش رسیدند دیگر به علت وجود سوله های جدید و مدرن کمتر کسی سراغ خرید سوله سنگین دست دوم از نوع تیرورقی میرفت . همچنین چون سازه هایی که با خرپا ساخته شده اند خیلی کم احتمال دارد که مجدد باز شوند و بلا استفاده شده و تبدیل به سوله دست دوم شوند ، بنابراین اکثر سوله های دست دوم که هم اکنون موجود است از نوع سوله های قدیمی یا همان سوله سنگین تیرورقی است.
البته سوله سنگین چون از جنس فولاد است مجدد قابل بازیافت می باشد که در بحث سوله های دست دوم ما اشاره کردیم که ممکن است سوله دست دوم اصلا از نوع سوله سنگین تیرورقی نباشد ! بلکه یک سوله نو با مواد بازیافت شده از سوله های کهنه باشد که از آنها ساخته شده و رنگ شده و به عنوان سوله نو به مشتری فروخته شود.
تفاوت قیمت سوله سنگین با سوله سبک
قیمت یک عنصر مهم در متمایز کردن سوله سنگین و سوله سبک از همدیگر است . عمده تفاوت قیمت این دو سوله به میزان متریال مصرفی در این دو سازه بر می گردد.مصرف فولاد در سوله سنگین به شدت بالا است و با توجه به اینکه قیمت فولاد هم افزایش یافته مسلما برای پروژه های بزرگ اصلا توصیه نمی شود.
سوله سبک به علت شکل هندسی در ساخت و طراحی خاصی که دارد و هم چنین استفاده از متریال پروفیل در کنار فولاد بسیار سبک تر است . در سوله سبک مصرف فولاد را می توان از 30 تا 50 درصد کاهش داد که یک رقم بسیار حیرت آور در مورد سوله های سبک است.
بنابراین نتیجه میگیریم که متقابلا هزینه های ساخت هم به همین ترتیب کاهش خواهد یافت . همچنین هزینه های حمل و نقل نیز خالی از لطف نیست و هزینه های حمل ونقل سوله های سبک کمتر از سوله سنگین است .
جمع بندی تفاوت سوله سبک و سوله سنگین
اگر بخواهیم یک نتیجه گیری کلی در رابطه با تفاوت های اساسی سوله سنگین و سبک داشته باشیم می توان گفت :
سوله سنگین برای سازه های بزرگ جواب گو نیست در حالی که سوله های سبک برای این کار ساخته شده و بسیار مناسب هستند.
سوله های بزرگ بدون ستون میانی به وسیله سوله سنگین قابل اجرا نیست.
مصرف فولاد در سوله سنگین به شدت بالا است در حالی که سوله سبک می تواند تا 50 درصد کاهش مصرف فولاد داشته باشد.
قیمت سوله های سبک از همه نظر بسیار کمتر از سوله سنگین است.
استحکام و ایمنی سوله سبک بسیار بیشتر از سوله های سنگین است.
سوله های سبک به سرعت ساخته و اجرا می شوند.
تفاوت سوله سبک و سنگین بسیار است.اما در مرحله اول لازم بود تا با این مفهوم به شکل اساسی آشنا شویم و چیزی که فقط از روی نام آنها استنباط می شود را باور نداشته باشیم. سوله سازي صدرا براي طراحي هاي روز دنيا در مورد سازه فلزي و بر اساس استاندارد با نرم افزار هاي sp2000 و ايتبس و اتوکد و سيف و تريدي مکس با لحاظ بارهاي باد و برف و زلزله و تحمل جرثقيل ، محاسبه و دفترچه محاسبات را لحاظ و طراحي مي کند.
سوله فروشی
سوله فروشی خیلی از افراد ممکن است به دنبال سازنده سوله نباشند و یا اینکه دنبال سازنده سوله باشند اما سوله ساز را با نام سوله فروشی خطاب کنند . سوله فروشی در حقیقت مثل یک مغازه یا پاساز نیست که سوله ها در ویترین آن وجود داشته باشند و مشتری برای خرید سوله به […]
ساخت گنبد فلزی
ساخت گنبد فلزی ساخت گنبد فلزی در سراسر کشور و در اندازه های متفاوت برای تمامی محیط های مسقف گنبدی توسط شرکت سوله سازی آذین صدرا . از آنجا که سازه هایی با سقف گنبدی شکل نیاز به محاسبات مناسب دارند از این جهت لازم است تا با توجه به ساختار هندسی گنبد ، و […]
بهترین سوله برای دامداری
بهترین سوله برای دامداری بهترین سوله برای دامداری کدام سوله است ؟ اگر برای شما هم همین سوال پبش امده است پس در این مقاله همراه ما باشید تا با هم در ادامه مقاله سوله های دامداری را بررسی نموده و بهترین سوله برای دامداری را با هم انتخاب کنیم . بهترین سوله برای دامداری […]